Kryhet transplantimit i parë i kokës në trupin e njeriut të vdekur, synohet të bëhet edhe te personat e gjallë

Shkencëtarët kanë kryer me sukses transplantimin e kokës në kufomë dhe janë të gatshëm një gjë të tillë ta bëjnë edhe te personat e gjallë.

Kirurgu Sergio Canavero është bërë i njohur me deklaratat e tij për të punuar në transplantimin e parë të kokës së njeriut, duke shtuar se testi i suksesshëm dëshmoi se planet e tij janë të realizueshme.

Transplantimi i kryer në kufomë dëshmoi teknikën e tij inovative për lidhjen e kurrizit, nervave dhe enëve të gjakut për të arritur me sukses të bashkojë dy trupa.

Po ashtu thuhet se për transplantim nevojiten 18 orë.

Canavero tha se ka kryer transplantimin e parë te njerëzit, që i mundëson të vazhdojë me punën e tij.

Për shkak të pohimeve kontroverse, operacioni mori vëmendje të madhe të publikut.

Lexo po ashtu:

Transplantimi i parë i kokës, do të kryhet te një pacient kinez (Foto/Video)

Pacienti i tij i parë, sipas Canavero, është rusi Valeri Spiridinov, koka e të cilit do të ngrihet dhe pastaj do të vendoset në trupin e ri, në formë donacioni. Është e mundshme që transplantimi i ardhshëm të kryhet këtë vit, në Britani të Madhe. Para operimit në kufomë, ekipi i tij ka kryer transplantimin e kokës në minj dhe majmun. Shkencëtarët paralajmërojnë se operacioni i ardhshëm mund të ketë pasoja serioze.

Përveç vdekjes së mundshme, ekziston mundësia që pacienti të ketë dhimbje të tmerrshme dhe probleme me adaptim në trupin e ri, shkruan Independent.

Leave a Reply