Kush hynte në këtë pishinë ‘V d i s t e ‘ menjëherë, zgjidhet pas 2 mijë vitesh misteri i çuditshëm

Para 2200 vitesh romakët kishin një tunel të njohur si “porta e v d e k j e s”, ku kafshët ngordhnin sapo hynin.

Specialistët, për shekuj mbështesnin idenë se çonte në botën e nëndheshme, term që i referohet në përgjithësi vendeve ku shkojnë dhe qetësohen shpirtrat e v d e k u r, por mungonte zgjidhja e misterit të tunelit v d e k j e prurës.

Do të kalonin më shumë se dy mijë vjet, derisa një grup shkencëtarësh ta gjenin. Para 7 vitesh arkeologët e universitetit të Salentos zbuluan se kjo portë është një guvë, e ndodhur në qytetin turk të Hierápolisit në Frigian antike.